scalable icon

SCALABLE

virus icon

99% VIRUS KILLING

scalable icon

LIVE MONITORING

scalable icon

MOBILE UNITS

scalable icon

CALCULATING AIR SIMULATION

scalable icon

PLUG & PLAY

Hoe werkt ASPRA Technologie?

ASPRA®-luchtreiniging van VFA Solutions is een effectief filtratie- en reinigingssysteem dat de door lucht gedragen virussen, ziektekiemen en stofdeeltjes uit de lucht verwijdert. Virussen, bacteriën en schimmels zijn biologische deeltjes. In het apparaat worden deze deeltjes door een elektrisch veld geleid, waar het merendeel afgedood of gedeactiveerd wordt. Vervolgens worden de virussen, bacteriën en overige pathogenen in de collector (het filter) afgevangen en permanent uit de lucht verwijderd.

Gecertificeerd

De producten van de ASPRA®-serie zijn getest door verschillende onafhankelijke instituten zoals TNO, VITO en ECN. Resultaten tonen aan dat de luchtreinigingsefficiëntie van onze techniek 90 tot 99% is van de atmosferische deeltjes tussen 10 en 0.1 micron (PM10, PM2.5, PM1, PM0.1 / ultrafijnstof). Klik hier voor de certificaten.

aspra l mobile

ASPRA® L

Mobile

Deeltjesreiniging, optioneel gas- en geurreiniging

De ASPRA L is een stand-alone luchtreiniger die de lucht in de ruimte recirculeert en reinigt. De luchtreiniger is speciaal ontworpen voor luchtreiniging in grote ruimtes.

Het apparaat is de perfecte oplossing voor luchtreiniging in grote ruimtes, vaak terug te vinden in de industrie bij voedselverwerking, grondstofverwerking, bouwbedrijven (verwijdert tevens asbest uit de lucht) of bij laboratoria, grote printshops en rookcabines. Natuurlijk is de luchtreiniger ook geschikt voor het reinigen van de lucht in publieke ruimtes zoals wijkcentra, winkelcentra, vliegvelden en metro- en treinstations.

MEER INFORMATIE
aspra pmc

ASPRA® PMC

Deze krachtige en unieke luchtreiniger verwijdert gemakkelijk en effectief extreme stofconcentraties uit grote hoeveelheden lucht.

Ideaal voor toepassingen in onder andere de staalverwerking, papierverwerking, fabriekshallen, laswerkplaatsen, agrarische tussenruimtes, distributiecentra, publieke faciliteiten en meer.

De ASPRA PMC verwijdert efficiënt fijnstof (PM) inclusief grof stof en ultrafijnstof uit de lucht. Resulterend in een gezonde en comfortabele werkomgeving en lagere schoonmaakkosten. De luchtreiniger bevat een zelfreinigend systeem, waarbij het grove stof (PM10 en groter) wordt opgevangen in een opvangmedium aan de binnenkant van het systeem. De fijnere stofdeeltjes zoals PM2.5, PM1 en ultrafijnstof (nano-deeltjes) worden op een speciale openstructuur collectoren opgevangen (deeltjesfilters). Dankzij deze tweefasenfiltratie, is de ASPRA PMC zeer onderhoudsarm. Uitstroom mogelijk vanuit 3 of 4 zijden.

MEER INFORMATIE
aspra 5000

ASPRA® L

5000

Grote stofconcentratie verwijdering tot 5.000 m3 lucht per uur

De ASPRA L5000 is speciaal ontworpen voor de industriële en commerciële markt. Deze krachtige en unieke luchtreiniger verwijdert eenvoudig en effectief grote stofconcentraties tot wel 5.000 m3 lucht per uur. Ideaal voor toepassing in staalverwerking, papierverwerking, fabrieken, laswerkplekken, agrarische tussenruimtes, distributiecentra, openbare voorzieningen en meer. De ASPRA L5000 verwijdert effectief deeltjes (PM) inclusief natuurlijk stof en ultrafijne deeltjes uit de lucht. Resulterend in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en gezondheid en het verminderen van schoonmaakkosten en -inspanningen.

MEER INFORMATIE
aspra aurora smart

ASPRA® Aurora

Smart

Vangt de kleinste PM1 deeltjes en zelfs ultrafijnstof!

De ASPRA Aurora Smart verwijdert schadelijk stof, fijnstof, bacteriën, virussen, pollen en schimmels permanent uit de lucht in uw kamer. Hierdoor ademt u schone en gezonde lucht in. Dankzij het standaard meegeleverde VFA Actief- koolstoffilter, verwijdert de luchtreiniger tevens gassen en geuren uit de lucht.

MEER INFORMATIE
Hoe werkt de ASPRA® technologie?

Vervuilde lucht wordt met behulp van een ingebouwde ventilator of een bestaande luchtstroom in een ventilatiekanaal, in de ASPRA® luchtreiniger geleid. In het eerste gedeelte van de ASPRA® luchtreiniger wordt de lucht blootgesteld aan een ionisator. De ionen laden de deeltjes die zich in de lucht bevinden op (van fijnstof tot aan microbiologische verontreinigingen). Alle geladen deeltjes worden vervolgens door een ASPRA® collector aan het einde van het apparaat opgevangen, waardoor er schone, gezonde en gereinigde lucht uit het apparaat komt.

De ASPRA® techniek laadt deeltjes in het apparaat op, waardoor het mogelijk is om een open structuur filter (een collector) te gebruiken in plaats van een conventioneel dicht filter. Hierdoor gebruiken onze apparaten significant minder energie voor het verplaatsen van de lucht door de collector heen, waarbij tegelijkertijd een zeer hoge efficiëntie wordt behaald. Het vervangen van de verzadigde collector is zeer gemakkelijk en kan door iedereen veilig worden uitgevoerd.

Het verschil tussen ASPRA® en overige luchtreinigers en ionisatoren

Schone lucht is mogelijk door bron aan te pakken maar ook de lucht te reinigen. Er zijn veel verschillende luchtreinigers op de markt. Deze zijn vaak voorzien van een standaard filter. Maar er zijn ook nieuwere, efficiënte technieken, zoals luchtreinigers met ionisatie. Wat zijn de verschillen en wat is belangrijk.

Luchtreiniger met standaard filter

Bij een standaard luchtreiniger wordt een ventilator gebruikt om een luchtstroom op gang te brengen. De luchtstroom wordt vervolgens door een filter gevoerd, waarin luchtverontreinigingen worden afgevangen en de luchtkwaliteit verbeterd. Hoe kleiner de fijnstofdeeltjes, hoe dichter filters normaal moeten zijn om de (risico)deeltjes af te vangen. Aandachtspunt daarnaast is dat de filters regelmatig gereinigd/vervangen moeten worden. Ze lopen vol en de verontreiniging hoopt zich op. De ventilator moet harder werken en dat resulteert in meer energieverbruik, lagere capaciteit en geluidshinder. Daarnaast zijn veel filters gemaakt van vochthoudende materialen zoals textiel of vezels, waar bacteriën in kunnen gaan groeien.

Luchtreiniger met ionisatie

Ionisatie is een nieuwere techniek met veel ontwikkelingen. Het is een innovatie die steeds vaker wordt gebruikt, onder andere vanuit het oogpunt duurzaamheid en energiebesparing. Er zijn veel luchtreinigers op de markt die gebruik maken van ionisatie. Hierbij is er een verschil tussen luchtreinigers die positieve ionisatie gebruiken en negatieve ionisatie. Ionisatie (het positief of negatief elektrisch laden van atomen of moleculen) zorgt voor ionen die, wanneer ze aan stofdeeltjes hechten, geladen stofdeeltjes opleveren. Geladen stofdeeltjes slaan vervolgens veel makkelijker neer op allerlei oppervlaktes. Daarnaast is er nóg een verschil bij luchtreinigers met ionisatie, namelijk luchtreinigers die deeltjes elektrisch laden (zonder filter) en luchtreinigers die deeltjes elektrisch laden, maar ook direct afvangen.

Het eerste wordt open ionisatie genoemd (1) en het laatste wordt gesloten ionisatie genoemd (2):

Open ionisatie

Hier worden de geladen deeltjes verspreidt over de ruimte en zoeken ze zelf een oppervlak om op neer te slaan. Ze slaan dus neer op alle oppervlakken in de ruimte zoals meubels, plafond, muren, apparaten, maar zeker ook onze longen. Deze systemen creëren veel geladen deeltjes, maar ook vrije ionen, die vaak negatief geladen zijn. Dit wordt dan negatieve ionisatie genoemd. Bij negatieve ionisatie worden ook ongewenste bijproducten gecreëerd zoals ozon, vrije radicalen en vrije ionen. Deze leveren weliswaar een bijdrage aan het reduceren van geur, maar zijn tevens schadelijk voor de gezondheid. Onderzoek toont aan dat geladen deeltjes tot 5 keer makkelijker in longen kunnen neerslaan dan niet geladen deeltjes.

Gesloten ionisatie

Hier worden de geladen deeltjes afgevangen op een speciaal oppervlak in het systeem zelf, zodat er geen deeltjes de ruimte in worden geblazen en dus niet op andere oppervlakten kunnen neerslaan. Bij gesloten ionisatie kan er sprake zijn van zowel positieve als negatieve ionisatie. Het afvangoppervlak kan van diverse materialen zijn, zoals conventionele filters, metalen platen of speciale open structuur filters. Het voordeel bij luchtreinigers die deeltjes afvangen met een speciaal open structuur filter, is dat deze niet verstopt raakt en er minder energie nodig is voor het verplaatsen van de lucht door deze filter. Een goed voorbeeld van luchtreinigers met een open structuur filter zijn de ASPRA® luchtreinigers van VFA Solutions B.V. Een gedeelte van de geuren worden verwijderd door het afvangen van deeltjes. Voor specifieke en gerichte geurverwijdering past VFA Solutions aanvullend een extra speciaal gas adsorptie filter direct achter de ASPRA® open structuur filters toe. Deze gasfiltratiesectie is speciaal geselecteerd op basis van de aanwezige type en concentratie van de gassen en geuren en kan per industrie en zelfs per klant verschillen. Door VFA gas filters achter de ASPRA® deeltjesfilters te plaatsen, worden de gas filters tegen stof beschermd waardoor ze effectiever zijn en een langere standtijd hebben.